tirsdag 24. mai 2011

Sommerminner fra 1950-tallet

Når man kommer til sjels år og alder er der jo gamle minner som dukker opp.
Som hvordan sommeren var den gang og hvordan de er i erindringen.

Vi leide på en gård et stykke utenfor byen hvor vi bodde. Det var den vanligste ferien den gang. Vi kom til vår sommerøy med en av de gamle dampbåtene. Alt av sko og klær pluss sengetøy og div. kjøkkenutstyr hadde vi med oss så vi måtte bli hentet på kaien med hest og kjerre. Det var alltid stor gjensynsglede og forventninger til en solfullt sommer var stor. For om sommeren den gang på 1950-tallet var det bare solskinn. Tror jeg!

Det var bare hyggelige mennesker på gården som tok seg av oss i sine daglige gjøremål. Vi fikk være med og oppleve alt som skjedde på en gård. Alt fra hesjing og melking, til kalvefødsler, som vi egenlig ikke hadde lov til å se på. Men vi snek oss til. På gården var det alle slags dyr med i det daglige arbeidet. Hester, kuer, hunden som lå på tunet og passet på. Noen ganger griser, sauer og nyfødte kattunger. Vi lærte mye om naturen med sine blomster og insekter, og alle de forskjellige fiskene. Vi hadde hjemmelaget fiskeutstyr og fikk noen fisk med det. Dessuten fikk vi bade i rent og flott saltvann. Vannet var kaldt men vi er da av Vikingslekt!

Om søndagen skulle det være ro og stille i kirketiden og alle kledde seg i sine peneste klær. Søndagen var jo hviledag så det kunne bli lange dager for oss barn. Men noen stille leker fikk vi alltids lov til og noen ganger glemte vi oss og da fikk vi en "preken" som ikke kom fra presten.

Når det var tid til spas og moro fikk vi prøve å ri. Og når ingen så oss "knabbet" vi både solbær, stikkelsbær og bringebær. Men nåde den som ble tatt på fersk gjerning.

I vår velutstyrte "reisebagasje" hadde vi også med såkalt "dampradio" med mellombølge og langbølge. Noen ganger hørte vi på Ønskekonserten og senere Radio Luxemburg. Eller BBC light-program.

Hver helg kom alle fedrene på landet. De hadde vært i byen på jobb og "lidd" som det de kalte Gressenkemender. For det var vanlig at kone og barn var på landet i hele skoleferien som varte i 8 uker mens fedrene bare hadde tre ukers ferie.

Når jeg kom i tenårene hadde jeg en kjæreste som var på andre siden av fjorden og det ble mye bruk av kikkert i håp om å få et glimt av henne.....
Men det for heller bli en annen historie!

Hilsen
Mimregubben.


                     

                     (Du kan klikke på bildene for å gjøre dem større)